Интересни факти за Великденските празници, които може би не знаете…


Празникът Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар и се нарича още Лазарица, Лазар, Лазарова събота. Цветница или Връбница – един от най-хубавите пролетни празници е подвижен и се пада в неделята след Лазаровден и една седмица преди Великден.

article_13962_thema448_1269758667

Ето и няколко интересни и любопитни факта свързани с тези прекрасни Великденски празници, които може би не знаете:

 

 1. Лазаруването е обичай, който идва от древността. Неговото първоначално развитие е свързано с родово-племенните взаимоотношения.
 2. Лазаровден се празнува в чест на нивите, пасбищата и горите. Според вярването св. Лазар носел в ръцете си винаги брадва, с която прочиствал горите за земя за пасища и оран.
 3. Съществува поверие, че лазарските песни се пеят само на Лазаровден, защо иначе ще вали град.
 4. Обредният хляб, който лазарувалите моми пускат по течението на реката се нарича „кукла“.
 5. Ритуалният танц, който Лазарките изпълняват се нарича „боенек“.В него участват само моми, обикновено тези, които по-късно ще бъдат лазарки. Най-отраканата, най-голямата мъжкарана от тях се избира за водач.
 6. Когато през летните месеци загърми и завали град,жените изнасят на двора на къщата върбовите венчета от Лазаруването и изричат магически заклинания, с които да се разнесат облаците надалеч.tzvetnitzaimg_264431_2243987_l
 7. Върбовите клонки, които се благосляват в църквата на Цветница/Връбница символизират палмовите – с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.
 8. Според древните обичаи яйцето било символ на началото на живота, плодородието и пролетното възраждане, а червеният му цвят бил свързан със Слънцето.
 9. През Великите пости е забранено да се играят буйни хора.
 10. Седмицата след Великден е известна като Светла или Томина неделя.
 11. За първи път Великденският заек се споменава в немска приказка от XV век.61147970